Výroba tapety podľa vlastného rozmeru
Grafický náhľad ZDARMA pri každej objednávke
Zľavový kupón na celý nákup
Bezpečne zabalené a doručené
Doprava ZDARMA pri nákupe nad 150€

HISTÓRIA TAPIET 22.Mar,2018

Výroba tapiet v 18. storočí

Ak siahnete myšlienkami do dejín, môžete si všimnúť, že v človeku odjakživa driemala túžba skrášľovať steny a svoje príbytky. Už v praveku dbali ľudia na estetiku a steny zdobili nástennými maľbami a rytinami. Táto túžba trvá dodnes.

Viete, ktorá krajina bola kolískou papierových nástenných dekorácií a ako sa ich výroba postupne zdokonaľovala? Prevedieme vás históriou vzniku tapiet a tak tentokrát bude čítanie o niečo obsiahlejšie.

Začiatky výroby tapiet

Prvé ozdobné papiere určené na dekorácie stien v domácnosti sa objavili už v 14. storočí vo Veľkej Británii. Keďže nešlo o potlačený papier sériovej výroby, história tapiet sa začína písať až s príchodom tlače v 17. storočí. V období renesancie boli veľmi obľúbené dekorácie na steny z papiera, hodvábu a iných materiálov, ktoré boli ručne maľované alebo potláčané vzormi pomocou drevených matríc  s vyrytými vzormi. Boli to vzory s tzv. raportami, ktoré umožňovali vytvárať nadväzovaním veľkú plochu. Jednotlivé papiere mali vtedy malé rozmery (približne 45x35 cm) a museli sa namáhavo vzájomne napájať. Na stenu sa pripevňovali pomocou klinčekov. V menej zámožných rodinách boli akousi alternatívou nástenných gobelínov a tapisérií alebo razených, farbených, pozlátených či postriebrených nástenných koží, ktorými sa zdobili steny vladárov.

Prvé tapety neboli dostupné pre všetkých. Išlo o precíznu ručnú prácu, ich cena bola vysoká a tak si mohli  vyzdobiť svoje príbytky len tí najbohatší.  Tie najkrajšie vyšperkované vzory vznikali v dielňach vychýrených umelcov na objednávku vládcov, kráľov. Zdobili steny palácov a zámkov a mali poskytovať potešenie zmyslov  pozorovateľov. Vynikali pompéznymi vzormi akantových listov a zložitých pletencov.

Koncom 17. storočia sa objavili na trhu prvé pruhy tapiet vyrábané na výšku miestnosti . Tvorili ich okrajmi zlepené ručne vyrábané papierové pásy.  Rolka mala rozmer 12 yd x 21“ (10.95 x 0.56 m).

18. storočie - tabuľová tlač

V 18. storočí popularita tapiet vzrástla. Tapety boli vyjadrením najväčšieho luxusu a bohatstva najmä v Anglicku, Francúzsku, Nemecku a Holandsku. Impulzom pre rozvoj ich výroby  v Európe sa stali ručne maľované exotické tapety z Číny. Inšpirácia z ďalekého východu spôsobila, že tapety na stenu boli čoraz žiadanejšie. Tabuľová tlač ponúkala možnosť opakovaného vzoru.

Zdroj: https://www.museepapierpeint.org/fr/le-papier-peint/historique/

S priemyselným rozvojom v Európe, s vynálezom stroja, pomocou ktorého sa vytvárali na tapetách farebné odtiene  a patentovaným vynálezom stroja na výrobu rolovaných tapiet v roku 1799 prichádza ďalší rozmach výroby tapiet. Prím v návrhoch aj produkcii hralo Francúzsko, parížska manufaktúra Reveillon  bola najvychytenejším výrobcom v Európe. A aké vzory dominovali v tomto období? Boli to panoramatické scenérie, ktoré vytvárali dojem maľovaných obrazov  a rastlinné motívy.

Zdroj: https://www.museepapierpeint.org/fr/le-papier-peint/historique/

Revolúcia vo výrobe tapiet - rotačná tlač

19. storočie je právom považované za revolučné obdobie vývoja tapiet. S vynálezom valcového sita v roku 1830 prichádza výroba nekonečného papiera, a tým aj priemyselná výroba tapiet. Rotačná tlač urýchlila a zvýšila produkciu a stanovila priaznivejšie ceny. Na obrovských glejotlačových drevených bubnoch mohlo byť nanášané veľké množstvo farieb súčasne. Formári do nich vsádzali umelecké kovové mostíky a plsť. Spočiatku boli poháňané parou, neskôr na motorový pohon. Poprední európski producenti sa pretekali v novinkách a patentovaných technikách pre dosiahnutie rôznych efektov. Valcová výroba s nanášaním viacerých farieb súčasne sa ukázala neefektívna z hľadiska malého tlačiarenského výkonu, a tak sa vďaka  postupnej, plynulej a rýchlej tlači jednotlivých farieb na papier výroba výrazne zvyšuje. Tapeta sa tak stala čistá, flexibilná, rýchlo vyprodukovaná, výrobné náklady sa znižujú a stáva sa prístupná domácnostiam.

Zdroj: https://www.museepapierpeint.org/fr/le-papier-peint/historique/

Rozmach produkcie v 19. a 20. storočí

Prelomom vo výrobe tapiet koncom 19. storočia bolo zamestnávanie profesionálnych návrhárov, umelcov a rezbárov. Vzor a kvalita sa stali pre producentov prioritou. Najžiadanejšími vzormi boli krajinné scenérie, rastlinné ornamenty charakteristické pre obdobie secesie a motívy inšpirované japonským umením. V tomto období sa objavili aj prvé umývateľné tapety a detské vzory.

Zdroj: https://www.museepapierpeint.org/fr/le-papier-peint/historique/

V 20. storočí už tapety štandardne ozdobovali interiéry domov a bytov. Atmosféru ich výroby nádherne ilustruje toto video. Naši predkovia boli zruční a vynaliezaví, čo poviete?

Fototapety, čiže tapety s potlačou fotografie, sa objavili až v 70. rokoch 20. storočia. Spomínate si na fototapety so západmi slnka a palmami? Áno, aj dnes nájdeme v ponuke exotické motívy, no v súčasnosti si môžete vybrať z nekonečného množstva vzorov.

Novodobý boom - fototapety

V 90. rokoch nastal útlm a fototapety sa takmer úplne vytratili z ponuky. Svoj veľký návrat oslávili až pred niekoľkými rokmi a my sme boli pritom. Nové technológie tlače, vysoká kvalita fotografií a ekologické materiály použité pri výrobe spôsobili, že umelci a návrhári začali vidieť vo fototapetách zaujímavý a netradičný spôsob skrášľovania domova.

Zdroj: www.tapetymix.sk

Digitálna tlač, rôzne materiály  a štruktúrovaný povrch umožňuje vniesť na stenu, nábytok, kuchynské zásteny, chladničky alebo rôzne iné povrchy individuálne tapetové vzory a množstvo farebných a dizajnových variácií. Fototapety imitujú dokonca drevo, betón, kameň, textil a sú prínosom pri zmenách priestoru v byte. Vnášajú doň atmosféru, dokážu ho zútulniť, zväčšiť alebo rozjasniť.

https://www.tapetymix.sk/

Tapety sa dnes tlačia špičkovými technológiami na výkonných digitálnych zariadeniach. Umožňujú tak prispôsobiť sa aj tým najnáročnejším požiadavkam klienta.

To, čo ešte donedávna patrilo výlučne kráľom, dnes kraľuje v priestore našich interiérov. Verím, že aj vy sa do fototapiet zamilujete a vyberiete si z našej bohatej ponuky vzorov, druhov a povrchov na www.tapetymix.sk. Využite zľavu a staňte sa naším klientom!

                    

Ak Vám tento článok pomohol, zaujal vás alebo Vás inšpiroval, zanechajte pod ním komentár. Možno máte zaujímavé otázky, prípadne záujem o vypracovanie nezáväznej ponuky, v takom prípade nám napíšte na email info@tapetymix.sk Grafický náhľad Vám vypracujeme ZDARMA a pošleme spätne na Váš e-mail.

Članok môžete komentovať ...

?