Výroba tapety podľa vlastného rozmeru
Grafický náhľad ZDARMA pri každej objednávke
Zľavový kupón na celý nákup
Bezpečne zabalené a doručené
Doprava ZDARMA pri nákupe nad 150€

Metamorfóza interiéru? Riešením je fototapeta! 19.Feb,2018

Steny sú jedným z najdôležitejších prvkov v interiéri. Od nich závisí celkový vzhľad miestnosti, či bude bývanie otvorené, priestranné, či bude vyžarovať radosť alebo poskytovať určité súkromie. Ako je to u vás doma?

V súčasnej dobe sa vraciame k dekorácii stien v podobe fototapiet. Steny sú podkladom, ktorý nám pri voľbe tapiet dovoľuje rozšantiť sa v nekonečnom výbere vzorov, farieb a materiálov. Dokážu opticky zmeniť miestnosť i celý byt, vdýchnuť priestoru čaro, atmosféru. Tapeta dokáže pritiahnuť pozornosť návštevníka, byť dominantou miestnosti, ak ju zvolíme správne.

Výber tapety a názor na to, čo je pekné, vkusné a čo spolu ladí, je kombináciou osobnosti, módnych trendov a životného štýlu. Medzi osobou, ktorá vyberá fototapetu a samotnou tapetou musí pôsobiť akási “chémia” – spomienka, sen, niečo osobné. Každý sa v svojom príbytku snaží vytvoriť príjemnú atmosféru prostredníctvom farieb a rôznych motívov. Niektorí decentne, iní odvážnejšie.  Fototapeta môže byť, rovnako ako nábytok, zákazníkovi “šitá na mieru”. A to nielen svojimi rozmermi, ale aj štýlom, farebnosťou, štruktúrou, materiálom alebo vzorom.

Ako vplývajú dekorované steny na vás? Tapety na stenách ovplyvňujú náladu, preto by sme ich mali vyberať opatrne. Výsledkom výberu má byť náš dobrý pocit pri pohľade na stenu. Harmonické farby a vzory dokážu navodiť atmosféru, akú si prajeme mať v interiéri, vzbudzovať dôveru a bezpečie, vytvárať domov.

Podstatou tapety je z estetického hľadiska jej vzor – ten môže meniť náš pohľad na miestnosť. Má výrazovú silu a podľa jeho veľkosti, usporiadania alebo farebnosti sa mení charakter fototapety v interiéri. Rozoznávame tri základné motívy:

Vecné – ponúkajú nám určité obrazové posolstvo

Abstraktné - sú geometrickým vyjadrením nálady

abstraktná tapeta v interiéri

Organické  - prinášajú do interiéru rovnováhu, dotvárajú akýsi celok, harmóniu človeka s prírodou.

Pravidelné geometrické vzory na fototapetách pôsobia v interiéri stabilne, a naopak, chaoticky či náhodne  usporiadané motívy vytvárajú prirodzenú atmosféru s dynamikou.

Pri vstupe do miestnosti zachytávame vizuálny priebeh nášho priestorového vnímania (podlaha-stena-strop).  Výrazne vzorované dekorácie na stenu môžu vzhľad miestnosti pozitívne zmeniť. Efekt zmeny je tým nápadnejší, čím farebnejšie a väčšie je vzorovanie (napr. tapeta s veľkým vzorom v tmavých tónoch môže miestnosť opticky zmenšiť).

Priečny vzor a priečne pásy na stenách miestnosť opticky rozširujú a znižujú. Naopak, pozdĺžne motívy zdôraznia výšku a zúžia miestnosť.

Ak chcete v detskej izbe vytvoriť priestorový efekt, vhodné sú tapety s 3D vzorom alebo rôzne krajinky, ktoré vytvárajú rozprávkovú atmosféru a prenášajú deti do kráľovstva lesných víl či na obľúbené rozprávkové miesta.

Dôležitú rolu pri výbere fototapiet zohráva farba, ale o tom si povieme zasa niekedy nabudúce.

Janka

Ak Vám tento článok pomohol, prípadne Vás inšpiroval, napíšte nám Vašu reakciu do komentárov. Ak máte konkrétnu otázku, prípadne záujem o vypracovanie nezáväznej ponuky, napíšte nám na email info@tapetymix.sk Grafický náhľad Vám vypracujeme ZDARMA a pošleme priamo na Váš e-mail.

Članok môžete komentovať ...

?